14 Oct 2022

Under augusti månad, 2022, visar Yemisi Wilson(f.1968) sina skulpturer och målningar på Galleri Artsight i Stockholm. Utställningen ”Ancestors” öppnade den 6 augusti och är redan välbesökt och uppskattad. Den visas månaden ut. Ancestors syftar till konstnärens koppling till det hon gestaltar och stenen som en minnesbärare. Stenens förutsättningar och ursprungliga form inspirerar motiven och dess råa yta får ofta vara kvar i de slutgiltiga verken. Yemisis traditionella skolning och kunskap möter ett intuitivt och modernt arbetssätt.

Skulptören och konstnären Yemisi Wilson föddes 1968 i London men växte upp i Sverige. Hon studerade på konsthögskolan Accademia di Belle Arti i Florens. Efter Florens flyttade Yemisi till i Pietrasanta i Toscana – ett mecka för skulptörer. Sedan ungefär tio år tillbaka bor hon i Sverige och är aktiv i sin ateljé vid Vinterviken i Stockholm.

Hon har ställt ut i Sverige, Italien, Schweiz, Danmark, Norge och USA.

Yemisi Wilson har stor kunskap om stenar och respekt för de material hon arbetar i. Stenen har en lång historia, den bär på ett arv.

 ”Genom stenen kommer man i kontakt med något sorts ursprung och jag kallar ofta mina verk för ancestors eftersom det finns en koppling mellan mig och dem, nutid och dåtid.”

Hennes arbete med porfyr är inspirerat av ”Det stora oväsendet” som ägde rum i Älvdalen och blev gnistan till de organiserade häxprocesserna. I porfyr från Älvdalen skapar Yemisi sina verk, som en postum hyllning till de kvinnor som bränts på bål. Den mörka stenen påminner om glödande kol, en stark kontrast till den mjuka, vita alabastern. Arbetet med alabaster tar avstamp i Yemisis eget ursprung, hennes pappa kommer från Nigeria; specifikt Yorubafolket. Verken har fått namn efter gudar från religionen Yoruba. Den andliga kopplingen blir förstärkt av alabasterns lyster och transparens, ansiktena är nästan självlysande.

Att arbeta i hård porfyr, mjuk alabaster och urålderlig marmor kommer med olika förutsättningar och begränsningar. Materialen bestämmer vad som är möjligt att göra och tvingar en att vara kreativ, nyfiken och orädd. När Yemisi jobbar i sten gör hon ingen förlaga utan arbetar direkt i materialet. Stenens ursprungliga form inspirerar henne och delar av den råa ytan får ofta vara kvar i hennes skulpturer. I verken möts Yemisis traditionella skolning och kunskap med ett intuitivt och modernt arbetssätt.